Tiloja moneen tarkoitukseen

Toimitiloja tai niiden päivitystä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon tilojen monikäyttöisyys sekä niiden päivitysmahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Toimitilaprojekteissa, kuten kaikissa tiloihin liittyvissä projekteissa, täytyy tilat suunnitella palvelemaan käyttäjien tarvetta kustannustehokkaasti. Tarpeiden ja vaatimusten ollessa tiedossa, voidaan tila ja sen AV-suunnittelu hoitaa kokonaisvaltaisesti sekä varautua ajoissa tulevaisuuden päivityksiin.

Yhdestä tilasta useita eri variaatioita

Hyvänä esimerkkinä tilojen monikäyttöisyydestä voidaan käyttää Ravintola Brondaa, johon Presson suunnitteli ja toteutti kuvan, äänen ja tekniikan ohjauksen. Ravintolassa on tila, joka voidaan jakaa sermeillä neljään pienempään kabinettiin – jokainen omalla tekniikalla varustettuna – tai tilaa voidaan käyttää yhtenä isona tilana, jolloin jokaisen osan tekniikkaa käytetään yhtenäisesti. Tilaa ja ääntä ohjataan yksinkertaisella ohjauspaneelilla: nappia painamalla saadaan näytöt sekä projektorit piiloon kalusteiden sisään. Tekniikan ollessa piilossa tilaa voidaan käyttää ruokailutilana.

Toinen hyvä esimerkki eri variaatioista on DNA Talossa, jossa on lukuisia erilaisia tiloja eri tarkoituksiin. Kuvassa oleva noin puolitoistasataa henkeä vetävä auditorio voidaan jakaa useaan pienempään tilaan tarpeen mukaan. Kuvaa ja ääntä voidaan helposti jakaa erikseen jaettuihin tiloihin tai yhtenäisesti koko tilaan. Valkokankaat saadaan tarvittaessa nostettua pois näkyvistä. Näin tila palvelee useita eri käyttäjiä useilla eri tavoilla samanaikaisesti.

Paulig Kulma on myös hyvä esimerkki tilojen monikäyttöisyydestä. Kahvilan toisesta kerroksesta löytyy Pressonin kalustama kokoustila, jonka liikuteltava Presson Interface-pöytäkaivo ja kalusteeseen upotettu näyttö mahdollistavat niiden liikuttelun, piilotuksen tai siirron pois tilasta, jos niitä ei tarvita. Samassa kerroksesta löytyy myös Barista-instituutti, joka varustettiin ohjattavalla PTZ-kameralla. Kameralla voidaan streamata kuvaa kahvilan alakerran infojärjestelmän näytöille esimerkiksi Barista-instituutin koulutuksesta. Alakerran näytöt on istutettu tyylikkäästi sopimaan kahvilan viihtyisään ja trendikkääseen tunnelmaan.

Monikäyttöisyyden voi saavuttaa useilla tavoilla, kuten sermeillä tai kalusteratkaisuilla. Yksi iso elementti muokkautuvuuden takaamiseksi on myös toimia saman toimijan kanssa koko projektin ajan ja sen jälkeen. Silloin muokkaus- tai päivitystarve voidaan ennakoida ja tilojen käytettävyys ja tekniikka säilyy varmemmin ajantasaisena.

Kun toimitilojen tai yhden huoneen uusiminen on ajankohtaista tai kaipaat siinä apua, ole meihin yhteydessä! Me autamme mielellämme.